Hoppa till huvudinnehåll

Frivilliga sökes till familjehem, god man och andra uppdrag

6 maj 2024 | Omsorg & hjälp
I Linköping finns det ungefär 1 100 personer som har uppdrag som familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj och god man, med mera. Men det behövs fler!
En flicka får hjälp av en kvinna med skolarbete

– Vi behöver ständigt fylla på med nya frivilliga som kan ta ett uppdrag. Behovet är stort, säger resurskoordinator Andreas Thander som arbetar på Frivilligcentrum i Linköpings kommun.

Frivilligcentrum har i uppgift att öka kännedom om kommunens lagreglerade frivilliga uppdrag. De uppdrag som det är svårast att hitta frivilliga till är familjehemsuppdraget och personer som vill bli god man. I dagsläget är det ungefär 35-40 barn som behöver flytta till ett familjehem. Det finns en stor variation i barnens åldrar och behov, vilket gör att det behövs många familjehem för att kunna göra så bra matchningar som möjligt. Behovet av nya gode män är stort och hänger till viss del ihop med demografin med en ganska brant kurva med en åldrande befolkning.

Den som anmäler sitt intresse för ett frivilligt uppdrag blir kontaktad för ett samtal. Den som till exempel vill ha ett uppdrag som familjehem får sedan genomgå en utredning, som innebär att en handläggare på Socialförvaltningen träffar familjen flera gånger för att lära känna den. Handläggaren tar också referenser och begär registerutdrag. Registerutdrag innebär att man kollar om någon i familjen är dömd eller misstänkt för brott, har skulder hos Kronofogden eller själv får stöd från socialtjänsten.

Passa ihop

– När utredningen är klar är det dags för matchningen, där vi ska passa ihop rätt familjehem med ett barn eller ungdom som behöver stöd. Vi tittar på familjens erfarenheter och önskemål, men också aspekter som ålder och om det finns egna barn i familjen som man behöver ta hänsyn till vid matchningen, säger Sara Düring, som också är resurskoordinator och arbetar på Frivilligcentrum. 

Effekten av en persons eller familjs engagemang i ett frivilligt uppdrag  kan vara skillnaden mellan livskvalitet och utanförskap, mellan trygghet och otrygghet, mellan en vardag som inte fungerar -  till att den känns mer hanterbar. 

– Varje person som väljer att hjälpa bidrar till att göra vår stad till en bättre plats för alla. Vi märker av att det finns ett stort intresse i Linköpings kommun av våra uppdrag, så det kan vi vara stolta över i Linköping. Men vi kan inte nog understryka att vi behöver fler personer till alla våra uppdrag för att kunna möta behovet, fortsätter Sara Düring.

Vill du göra en insats men inte riktigt bestämt dig?

Delta på någon av Frivilligcentrums informationsträffar för att få mer information. Du kan också kontakta Frivilligcentrum om du har frågor. Det finns flera informationstillfällen redan nu i maj!

Här hittar du mer information om de uppdrag som finns, datum för kommande informationsträffar, kontaktuppgifter med mera. 

Har du redan bestämt dig?

Gör en intresseanmälan via våra e-tjänster

Fotnot: 2024-2025 genomför Socialstyrelsen den nationella kampanjen "Mininsats". Kampanjen syftar till att öka medvetenheten om behovet av fler engagerade medborgare för att säkerställa gemenskap och trygghet för alla invånare.

Läs mer på Socialstyrelsens webbplats: 

Senast ändrad den 6 maj 2024

Senaste nytt

Snart dags för EU-val
Satsningar på säkrare trafik i Ljungsbro
Nu invigs Vasa Arena – Linköpings nya idrottshall
Slottsparken öppnas upp för fler i sommar
Varning för strömt vatten i sjöar och vattendrag
Besiktning av utomhusbelysning i innerstaden
Utegym på besök vid Stångebro
Tannefors Center blir ny plats för konstnärlig utbildning
Är du Gamla Linköpings nya ambassadör?